Upute za korištenje mjernih okvira

Mjerni okviri pristigli poštom različitih su oblika i dimenzija. Riječ je o vjernim replikama okvira koje ste vidjeli na internetu, a šaljemo vam ih da biste lakše izabrali okvir koji vam odgovara veličinom.
Osim toga, mjerni okviri namijeni su samostalnom uzimanju mjera za centriranje i parametara neophodnih za ugradnju naočalnih leća u odabrani okvir, s ciljem da vam uštedimo vrijeme i novac odlaska u optiku.
Čim od vas dobijemo parametre potrebne za ugradnju naočalnih leća, izradit ćemo vaše nove Starvision naočale i poslati vam ih na kućnu adresu.
Mjere je najlakše uzeti uz nečiju pomoć, no to možete učiniti i samostalno, ispred ogledala.
Za uzimanje mjera bit će vam potrebna olovka, ili tanki marker s kojim ćete označiti ispravne mjere na okviru.

  1. ODABIR IDEALNE VELIČINE

Priloženi mjerni okviri dolaze u dvije veličine:

  1. Starvision S2007 108
  2. Starvision S2008 232

Isprobajte mjerne okvire i obratite pažnju na nekoliko elementa:

  • Odgovara li vam okvir veličinom? Mjerni okvir ne smije biti premali ili prevelik za vaše lice. Okvir treba biti u ravnini s vašim obrazima.
  • Sjedi li vam okvir dobro na nosu, poduprt papučicama za nos?
  • Sjedi li okvir na uobičajenom mjestu na nosu – niti predaleko, niti preblizu očima?
  • Jesu li vam okulari dovoljno veliki, pogotovo ako nosite progresivne ili bifokalne leće? Okvir treba biti dovoljno visok kako bi sve zone bile korisne veličine.

Vaše rožnice trebaju u potpunosti biti unutar okulara mjernih okvira, dok vam okvir ugodno sjedi na vrhu nosa.  

Isprobajte okvire nekoliko puta, sve dok niste u potpunosti sigurni koji vam mjerni okvir najviše odgovara veličinom.

Nakon što ste odabrali okvir koji vam odgovara, počnite uzimati mjere potrebne za centriranje položaja vaših zjenica, u odnosu na odabrani okvir.

2. POLOŽAJ GLAVE I TIJELA

Prije početka mjerenja položaja zjenica u odnosu na okvir, trebate zauzeti ispravan položaj glave i tijela. Glavu, vrat i ramena trebate držati u prirodnoj pozi, ni preopuštenoj ni preuspravnoj. Pogled usmjerite u daljinu. Pravilno držanje prikazano je na sljedećoj slici:

okviri-mjere1w500

3. UZIMANJE VODORAVNIH  MJERA

Zadržite prirodan položaj,  osobito glave, vrata i ramena, dok gledate u daljinu. Uzmite vodoravne mjere za svaku zjenicu, kao što je prikazano na slici:

okviri-mjere2w500

Označite mjerni okvir na mjestima gdje se nalaze središta vaše desne i lijeve zjenice. Ponovite postupak nekoliko puta, kako bi bili sigurni da su uzete mjere točne.

4. UZIMANJE OKOMITIH MJERA

Zadržite isti prirodan položaj, dok gledate u daljinu. Uzmite okomite mjere centara obje zjenice u odnosu na mjerni okvir, na način prikazan na sljedećoj slici:

okviri-mjere3w500

Označite mjerni okvir olovkom ili tankim markerom s lijeve i desne strane. Okvir biste trebali označiti točno na pozicijama centra zjenica. Molimo vas da ponovite postupak, kako bi se uvjerili da su označene mjere točne.

5.  POTVRDA ZJENICA

Iskoristite konac da bi potvrdili točnost uzetih mjera. Položite ga po visini između pozicija na kojima ste označili vodoravne mjere, a potom promotrite prolazi li konac točno po sredini Vaših zjenica. Isti postupak ponovite za okomite mjere. Po tome prilagodite uzete mjere.
Važno je da i u ovom postupku zadržite ispravan položaj tijela i smjer pogleda.
Ako vam zadržavanje konca između obilježenih pozicija predstavlja problem, možete ga fiksirati na mjerni okvir koristeći samoljepljivu traku. Druga mogućnost je da vrlo blago zarežete vanjske rubove okvira na mjestima gdje su mjere označene i u njih umetnete konac.

6. MJERENJE POZICIJE UHA

Izmjerite lijevu i desnu ručkicu, na pozicijama na kojima se nalaze prednji dijelovi ušiju (dio ušne školjke koji je najbliži oku) u odnosu na ručkicu.
S ovim mjerama optičar će znati gdje iza uha savinuti kraj ručke, da vam okvir ne bi klizio po nosu.

okviri-mjere4500

7.  ZAVRŠETAK POSTUPKA MJERENJA

Po završetku postupka mjerenja trebate imati sljedeće podatke:

1. Okvir koji vam odgovara veličinom, odabran isprobavanjem dobivenih mjernih okvira
2. Označene vodoravne i okomite pozicije desne i lijeve zjenice  u odnosu na odabrani okvir
3. Označene pozicije uha na lijevoj i desnoj ručkici

PARAMETRI ZA UGRADNJU NAOČALNIH LEĆA

MJERE DESNO LIJEVO
CENTAR ZJENICE – VODORAVNI mm mm
CENTAR ZJENICE – OKOMITI mm mm
POZICIJA UHA mm mm

Ove parametre trebate unijeti u online obrazac za koji vam šaljemo poziv mailom, odnosno klikom na link na kraju ovih uputa.
Napomena: Kod modela dioptrijskog okvira je tiskan na mjernom okviru. Molimo da nam pošaljete kod odabranog modela u online obrascu.

SAVJETI I POJAŠNJENJA

• Ako su vam za precizno uzimanje mjera potrebne naočale, savjetujemo vam da zamolite nekoga da vam pomogne uzeti mjere, na način opisan u uputstvima. Ako to nije moguće, mjerne okvire postavite ispred svojih naočala i prođite kroz opisanu proceduru. Pobrinite se da je mjerni okvir na nosu pozicioniran na istom mjestu na kojem bi se nalazile „papučice“ za nos na dioptrijskim okvirima. To znači da ćete svoje dioptrijske naočale možda morati približiti očima za vrijeme mjerenja.
• Imajte na umu da mjere za vaše lijevo oko moraju biti tako označene. Isto se odnosi na vaše desno oko. Molimo vas da ne pomiješate lijevu i desnu stranu, odnosno lijeve i desne mjere dok koristite ogledalo, ili pomoć druge osobe.
• Mjerni okviri koje ste dobili su različitih oblika i dimenzija. To znači da mjere uzete za jedan odabrani okvir vrijede isključivo za taj okvir. Ako mjere uzete za jedan okvir iskoristite za drugi, najvjerojatnije vam naočale neće odgovarati jer će žarišne točke leće biti u pogrešnoj poziciji u odnosu na položaj vaših zjenica.

Molimo vas da nam nakon mjerenja, putem online obrasca, dostavite svoje podatke, odabrani okvir i izmjerene parametre.
Online obrazac nalazi se na slijedećem linku:
ONLINE OBRAZAC

Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja stojimo vam na raspolaganju, a obratite nam se putem e-maila info@lideroptike.hr
Vidimo se!